Mąka z ziaren

Chciałam pokazać mojej córce skąd bierze się mąka i płatki.

Okazja była o tyle świetna, że byłyśmy wtedy na wsi a zboże rosło na polach.

Zaczęłyśmy od wycieczki i znalezienia tych zbóż, które trafiały mniej lub bardziej ale przerobione na nasz stół.

Znalazłyśmy pszenicę, owies i jęczmień.

 

W domu ze zdobytych kłosów moja córka wydobyła ziarenka.

Kiedy zajmowała się pszenicą rozgniotłyśmy razem ziarenka.

Najlepszy do tego byłby moździerz, ale wykorzystałam łyżkę, która była dostępna:)

Wyjęłam też mąkę pszenną, żeby zobaczyła gotowy produkt.

Kiedy wyłuskiwała ziarna owsu z szafki wyszły płatki owsiane.

Przy ziarnach jęczmienia na stole znalazły się płatki jęczmienne.

Mając takie doświadczenie za sobą łatwiej sobie przypomnieć na codzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *